O župniji

Tam, kjer vinorodne Haloze dosežejo svojo najsevernejšo točko, leži župnija Zavrč. Leži ob reki Dravi in Hrvaški meji župnija obsega deset naselij: Zavrč, Drenovec, Korenjak, Hrastovec, Belski Vrh, Pestike, Turški Vrh, Gorenjski Vrh, Dubrava (Hrvaška) in Goričak.

V završki župniji imamo zraven župnijske cerkve, ki je posvečena svetemu Miklavžu, še tri podružnične cerkve: Svetega Mohorja in Fortunata v Turškem Vrhu, V Gorenjskem Vrhu cerkev Janeza Krstnika in romarsko cerkev Device Marije v Zavrču.

O prvi omembi župnije je več različnih letnic, gotovo je, da je bila prva cerkev v zavrču zgrajena okoli leta 1334 v župnijo pa povišana sto let kasneje oziroma omenjajo se letnice 1443 in 1431, kot najverjetnejše leto ustanovitve župnije pa velja leto 1430.

Župnija je ob svoji ustanovitvi spadala v Zagrebško škofijo. Župnija je zagotovo bila ustanovljena ob podpori Završke gospoščine Pichl, završka gospoščina-graščina je imela še do konca druge svetovne vojne nad njo patronat. Tako je po odhodu gospodov Pichl dvorec v Zavrču nasledila francoska plemiška družina Quallandro, ki je zgradila sedanje grajsko poslopje (l. 1717, povečano pa leta 1817)